Corona-steun voor zzp'ers en andere ondernemers

Hoewel sommige ondernemers en zzp'ers juist extra werk hebben, is de coronacrisis voor de meesten een hard gelag. Hun omzet daalt sterk, terwijl veel lasten onverminderd doorlopen.

Gelukkig zijn er wat lichtpuntjes in de vorm van regelingen vanuit de overheid. Wij hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet.

Bijzondere bijstand
Door de crisis is er een extra bijstandsregeling gekomen: de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Deze vult jouw inkomen aan tot het sociaal minimum. Hoeveel dat is, kun je controleren op de website van de Rijksoverheid. De overheid kijkt in dit geval niet naar de inkomsten van je partner of naar de hoogte van je eigen vermogen, zoals spaargeld. Je vraagt de uitkering aan via de gemeente waar je woont.

Belasting
Ondernemers kunnen uitstel van betaling aanvragen voor inkomstenbelasting, premie Zorgverzekeringswet, vennootschapsbelasting, loonheffingen en omzetbelasting (btw). Je moet wel aangifte doen. Maar als je daarna uitstel aanvraagt, wordt dat automatisch voor drie maanden verleend. Meer informatie vind je op de website van de Belastingdienst.

Heeft de crisis naar verwachting invloed op de hoogte van je jaarinkomen? Dan kun je via deze webpagina vragen of de Belastingdienst de voorlopige aanslag over dit jaar naar beneden wil bijstellen.

Tegemoetkoming
Ondernemers die hard getroffen worden door de overheidsmaatregelen kunnen een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000 ontvangen. Meer informatie vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Loonkosten
Heb jij personeel in dienst en verwacht je een omzetverlies van ten minste 20% in drie maanden? Dan kun je gebruik maken van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Deze regeling vergoedt tot maximaal 90% van de loonkosten, met terugwerkende kracht vanaf 1 maart 2020. Je kunt de NOW-vergoeding aanvragen tot en met 31 mei. Hoe je dat precies doet, lees je hier.

Zakelijke kredieten
Ook zijn de kredietregelingen aangepast. Daardoor kun je vaak onder gunstige voorwaarden lenen of betaal je minder rente. Voor een overzicht van de kredietmogelijkheden kun je het beste even op de website van de Kamer van Koophandel (KvK) kijken.

Voor ondernemers met een zakelijk krediet is het daarnaast verstandig om contact op te nemen met hun bank. Veel kredietverstrekkers hebben namelijk zelf bepaalde regelingen getroffen om kredietnemers tegemoet te komen.

Extra maatregelen
Eind april heeft het kabinet extra maatregelen genomen. Meer daarover lees je hier.
Verder heeft de KvK een handige tool gemaakt waarmee jij snel kunt checken voor welke regelingen je in aanmerking komt. Die tool vind je hier.

Meer informatie
Heb je vragen over dit bericht of over het financieren en verzekeren van je bedrijf? Neem dan gerust contact met me op. Ik help je graag verder.