Eindejaarstips: wat kun je in 2021 nog doen om in 2022 te besparen?

Zoals je van ons gewend bent, hebben we weer enkele financiële eindejaarstips voor je verzameld. Door bepaalde uitgaven nog in 2021 te doen, kun je misschien wel besparen in 2022. En door optimaal gebruik te maken van regelingen zoals jaarruimte, schenkingsvrijstellingen en groene beleggingen kun je meer uit je geld halen.

Tip 1: Gebruik je jaarruimte
Veel Nederlanders hebben een pensioengat. Soms groot, soms klein. Door gebruik te maken van je zogenoemde jaarruimte, kun je zo’n gat fiscaalvriendelijk vullen. Bouw je al langer niet genoeg pensioen op? Dan mag je de jaarruimte van de afgelopen zeven jaar gebruiken. Om te profiteren van belastingvoordeel moet je het geld wel vóór 2022 inleggen. Hier kun je berekenen hoeveel jaarruimte je hebt.

Tip 2: Schenkingsvrijstellingen
In principe moet je belasting betalen als je een schenking ontvangt. Maar als de schenking van je ouders komt, geldt in 2021 een vrijstelling van € 6.604. Let op, de belastingdienst ziet ouders als één schenker, ook al zijn ze gescheiden. Voor geld dat je van je grootouders krijgt, geldt dit jaar een vrijstelling van € 3.244.

Daarnaast gelden er ook enkele eenmalig verhoogde vrijstellingen. Zo mogen ouders hun kind(eren) tussen de 18 en 40 jaar éénmalig € 26.881 schenken zonder dat hier verder regels aan zitten. Voor een dure studie mogen ze zelfs eenmalig € 55.996 schenken zonder dat er belasting over wordt geheven. Verder mag iedereen aan iedereen tussen de 18 en 40 jaar een bedrag van € 105.302 schenken voor het kopen, aflossen of verbeteren van een eigen woning, de zogenoemde ‘jubelton’.

Tip 3: Ga groen beleggen
Heb je veel box 3-vermogen? Overweeg dan om een deel ervan groen te beleggen. Als je belegt in groenfondsen krijg je namelijk een extra vrijstelling. Die bedraagt ruim € 60.000 en voor fiscale partners het dubbele. Daarnaast krijg je een extra heffingskorting van 0,7% over de beleggingen, wat dus kan oplopen tot zo’n € 800.

Tip 4: Isoleer je huis
Met de hoge gasprijzen is isoleren rendabeler dan ooit. En: de overheid betaalt nog altijd mee als je twee of meer isolatiemaatregelen neemt. Meer hierover lees je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Tip 5: Koop dure dingen
Ben je van plan om binnenkort een auto of een boot te kopen? Of om je keuken of badkamer te verbouwen? Zeker als je veel spaargeld hebt, kan het verstandig zijn om er niet mee te wachten tot volgend jaar maar het geld nog dit jaar uit te geven. De vrijstelling in box 3 is in 2022 € 50.650 per persoon en het dubbele voor fiscaal partners. Heb je meer vermogen, dan moet je daarover belasting betalen.

Tip 6: Aftrekposten 2022 alvast betalen
Soms is het fiscaal interessant om kosten die je mag aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting vooruit te betalen. Hypotheekrente, bijvoorbeeld. Dat geldt vooral als je dit jaar meer dan € 69.398 verdient. Dit jaar mag je dan nog 43% aftrekken, volgend jaar nog maar 40%. Vraag wel even na of dat kan bij jouw hypotheek. Ook oversluitkosten, advieskosten en boeterente mag je trouwens aftrekken.

Tip 7: Los je hypotheek af
Het aflossen van je hypotheek kan ook een bestemming zijn van je (extra) spaargeld. Informeer even bij je adviseur hoeveel je jaarlijks boetevrij mag aflossen. Vraag ook naar de doorlooptijd, zodat je zeker weet dat je aflossing vóór 1 januari 2022 is verwerkt.

Ik help je graag
Als Erkend Financieel Adviseur ben ik expert op het gebied van financiële zaken. Ook heb ik een uitgebreid netwerk met daarin andere specialisten zoals notarissen en belastingadviseurs. Maak gerust eens een afspraak met me om te horen hoe ik je kan helpen.