Met een energiezuinig huis ook op je hypotheek besparen

Heeft jouw huis al een groen energielabel? Gefeliciteerd, dan leef je een stuk voordeliger én is je huis flink meer waard. Nog geen groen energielabel? Dan wordt het nu echt tijd om te verduurzamen. Al was het maar omdat je dan serieus geld kunt besparen. Op je energiekosten, maar misschien ook op je hypotheek!
 

Gemiddeld zijn huizen met een groen energielabel A of B vorig jaar voor € 30.000 meer verkocht dan vergelijkbare woningen met een rood F- of G-label. Dat hebben onderzoekers van de universiteiten van Maastricht en Tilburg geconcludeerd op basis van cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Lagere stookkosten

Er zijn twee belangrijke redenen waarom kopers meer geld over hebben voor een huis met een groen energielabel. Allereerst natuurlijk de stookkosten. Die zijn in een huis met een A-label veel lager dan in een huis met een G-label. Afhankelijk van het huis kan het verschil oplopen tot meer dan € 200 per maand. Het andere argument zijn de kosten die de koper moet maken om het huis alsnog te verduurzamen.

Voordeel bij oversluiten

Een bijkomend voordeel van een huis met een groen energielabel is, dat je de hypotheek misschien gunstiger kunt oversluiten. Hypotheekverstrekkers belonen een groen energielabel namelijk met extra korting op de hypotheekrente. Gemiddeld levert dat zo’n € 1.000 op gedurende de looptijd. Ongeveer één op de vier huiseigenaren kan hiervan profiteren.

Wat moet je doen?

De beste manier om te beginnen met verduurzamen, is isoleren. De eerste stappen hoeven niet veel geld te kosten, terwijl ze zichzelf in een paar jaar kunnen terugverdienen. Zeker met de huidige energieprijzen! Denk bijvoorbeeld aan spouwmuur- en vloerisolatie. Wil je een stap verder gaan? Isoleer dan ook je dak.

Wie zal dat betalen?

Als je meer dan twee energiebesparende maatregelen neemt, kun je in aanmerking komen voor 30% subsidie. Da’s snel verdiend! Hier lees je er meer over.

Heb je niet voldoende spaargeld om te verduurzamen? Kijk dan eens welke mogelijkheden je hypotheek biedt. Misschien kun je die onder gunstige voorwaarden verhogen. Of maak gebruik van een ‘groene lening’. Hiervoor betaal je meestal een iets lagere rente dan voor een gewone lening.

Hulp bij jouw rekensom

Zeker als je leent, is het soms lastig om te bepalen hoe snel je het geleende geld weer hebt terugverdiend. Gelukkig kun je eenvoudig hulp krijgen bij die rekensom, ik help je namelijk graag. Maak dus gerust even een afspraak met me.