Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner

Bent u woningeigenaar en heeft u vanaf 15 augustus voor uw woning minimaal 2 energiebesparende isolatiemaatregelen uitgevoerd? Vraag dan de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner aan. Dit doet u bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

U komt in aanmerking voor deze subsidie als de woning uw eigendom én hoofdverblijf is, of als deze uw hoofdverblijf wordt na renovatie. 

De SEEH voor eigenaar én bewoner loopt vanaf 15 augustus 2019 tot en met 31 december 2020. Dit betekent dat u subsidie kunt aanvragen voor maatregelen die na 15 augustus 2019 zijn uitgevoerd. U kunt uw aanvraag indienen vanaf 2 september 2019. Ook na 2020 is er subsidie beschikbaar voor isolatiemaatregelen.

Dit omdat de regeling Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) dan met isolatie wordt uitgebreid. Algemene voorwaarden voor eigenaar én bewoner

Om in aanmerkingen te komen voor de Subsidieregeling energiebesparing eigen woning (SEEH). Gelden een aantal criteria en voorwaarden:
 • In bezit zijn van een geldig (BSN)
 • De woning is uw eigendom
 • Voor de betreffende woning is nog niet eerder een SEEH-Subsidie verstrekt.
 • U laat minstens 2 energiebesparende isolatiemaatregelen uitvoeren
 • U vraagt de subsidie aan nadat de maatregelen uitgevoerd en betaald zijn.
 • De maatregelen zijn uitgevoerd vanuit de opstelling van de regeling op 15 augustus 2019.
 • U laat de maatregelen uitvoeren binnen de bestaande thermische schil. Dit betekent dat u voor aan- of nieuwbouw aan uw woning geen subsidie krijgt. U moet hiervoor voldoen aan het Bouwbesluit 2012
 • Alle maatregelen die u laat uitvoeren moeten plaatsvinden door een of meerdere deskundige bedrijven met een KVK-inschrijving in de sectie bouwnijverheid.
 • U mag niet zelf de maatregelen uitvoeren.
 

Subsidie voor energiebesparende maatregelen

Wilt u in aanmerking komen voor de SEEH voor eigenaar én bewoner? Bekijk dan eerst welke energiebesparende isolatiemaatregelen onder deze regeling vallen. Daarnaast kan het interessant voor u zijn om aanvullende energiebesparende maatregelen uit te voeren. En wilt u uw woning drastisch verbeteren, dan is het zeer energiezuinig pakket wat voor u. Er wordt per woning slechts eenmaal subsidie gegeven.

Voorbeelden van enkele isolatiemaatregelen:
 • Spouwmuurisolatie
 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie en/of bodemisolatie
 • Gevelisolatie
 • Hoogrendementglas


Budget

Voor de SEEH voor eigen en bewoner is een totaalbudget samengesteld van 84 miljoen euro. Dit budget is bestemd voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen. De subsidie voor energiebesparende maatregelen bedraagt maximaal 10.000 euro per woning. Besluit u het zeer energiezuinige pakket uit te voeren, dan bedraagt de subsidie maximaal 15.000 euro. (inclusief het bonusbedrag).
 

Berekenen en aanvragen van de subsidie

U kunt uw subsidie vooraf berekenen. Dit doet u met de rekentool.U kunt de subsidie aanvragen via deze link. Zorg tijdens de aanvraag dat eventuele DigiD-inloggegevens bij de hand liggen.


Wil je graag nog wat uitleg over dit thema of andere belastingvragen?

Neem dan eens contact met Sahai Financiële Diensten BV op. Als erkend Financieel Adviseur zijn wij expert op het gebied van financiële vraagstukken en kunnen wij u helpen met al uw vragen rondom belastingtechnische kwesties.
 

Wilt u meer informatie hierover hebben?

https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/seeh/eigenaar-én-bewoner

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland