Tweeverdieners 2020

Zijn jullie tweeverdieners? Dan bestaat de kans dat jullie volgend jaar meer mogen lenen voor jullie huis.

In 2020 telt het inkomen van de minst verdienende partner namelijk voor 80% mee om de woonquote vast te stellen. De woonquote is het deel van het gezamenlijke inkomen dat jullie mogen besteden aan woonlasten. Nu telt nog slecht 70% van het laagte inkomen mee. Het besluit dat minister Hoekstra van Financiën hierover heeft genomen, volgt het advies dat budgetinstituut Nibud heeft gegeven. Dat gebeurde eerder al in 2016. Toen telde het inkomen van de minst verdienende partner nog maar voor 50% mee bij het vaststellen van de woonquote.

Starters
Tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen tot € 30.000 profiteren het meest van de maatregel. Zelfs als hun inkomen in 2020 niet stijgt, valt de maximale hypotheek waarschijnlijk duizenden euro’s hoger uit. Vooral voor startende tweeverdieners kan dat goed nieuws zijn. Voor hen is het moeilijk om een huis te kopen, omdat de prijzen de afgelopen jaren fors zijn gestegen. Als ze volgend jaar meer mogen lenen, vergroot dat hun kansen. Toch is maximale hypotheek voor deze groep nog niet de helft van de gemiddelde koopsom van een woning.

Niet iedereen profiteert
Voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt, verandert er weinig. Datzelfde geldt voor tweeverdieners met een inkomen boven de € 40.000. Mochten hun salarissen stijgen, dan kunnen ze wel iets meer lenen.
Opvallend is dat hogere inkomens juist minder kunnen lenen. Zo daalt het maximale hypotheekbedrag van een stel met een modaal inkomen juist enkele duizenden euro’s. Verdienen jij en je partner meer dan € 90.000, dan wordt de maximale hypotheek zo’n € 10.000 lager, als dit inkomen niet stijgt na 2019. Reden hiervoor is dat de hypotheekrente tegen een steeds lager percentage aftrekbaar wordt. Bovendien nemen de kosten van vaste lasten toe, waardoor een groter deel van het inkomen voor die vaste lasten gereserveerd moet worden. Er blijft dan minder over om de woonlasten van te betalen.

Meer informatie
Wil jij weten wat het effect is van de nieuwe regels voor jouw maximale hypotheek of heb je een andere vraag over dit artikel? Neem dan gerust even contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur ben ik expert op het gebied van hypotheken en financiën. Ik help je graag verder.