Uitstel van betaling hypotheek door coronacrisis

De coronacrisis raakt menigeen direct hard in haar of zijn portemonnee. Soms is de nood zo hoog, dat mensen hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Gelukkig hebben veel banken hiervoor een tijdelijke oplossing bedacht.

Met name zzp’ers, flexwerkers, uitzendkrachten en (kleine) ondernemers komen door de crisis in financiële problemen. Zij kunnen immers niet of nauwelijks terugvallen op sociale regelingen. Als ze geen buffer hebben, zoals een flink saldo op hun spaarrekening, kunnen ze al snel hun vaste lasten niet meer betalen.

Betalingen verlagen of uitstellen
Daarom bieden veel aanbieders van hypotheken aan klanten de mogelijkheid om hun betalingen tijdelijk te verlagen of op te schorten. Banken die dit doen, hanteren vaak een termijn van drie maanden voor het uitstel van de betalingen.

Maatwerk
Het gaat altijd om maatwerk. In de praktijk betekent dit dat de bank jouw financiële situatie eerst beoordeelt, voordat je toestemming krijgt om de betaling uit te stellen. Het is dus geen generieke regeling die zonder meer voor alle klanten geldt. Toch hoeft het niet ingewikkeld te zijn: soms is een telefoontje al genoeg.

Terugbetalen
Als je de hypotheekbetaling tijdelijk opschort, moet je het geld later uiteraard alsnog betalen. Je hebt daarvoor de tijd tot uiterlijk 31 december 2021. Lukt je dat niet, dan kan jouw recht op hypotheekaftrek vervallen. Meer hierover lees je op de website van de Belastingdienst. De banken, het ministerie van Financiën en de Belastingdienst zijn inmiddels wel met elkaar in overleg om deze fiscale regel te versoepelen. De uitkomst hiervan is echter nog niet duidelijk.

Leningen
Verder heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) aangekondigd dat zakelijke klanten een half jaar uitstel krijgen voor het betalen van hun leningen. Voor particulieren die moeite hebben om hun lening af te betalen is er nog niet zo’n algemene regeling.

Meer informatie
Heb je een vraag over dit bericht of heb je zelf problemen om de rente en aflossing op jouw hypotheek of lening te betalen? Neem dan gerust even contact met me op. Als expert op het gebied van geldzaken help ik je graag verder.